Arian Cavo, San Diego (USA)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Që kur linda, mamaja më çonte çdo verë në Sarandë, prej nga kemi origjinën. Pavarësisht rrugës së gjatë me tren e me autobuz, sa dilja në Qafë Gjashtë, lodhja më fashitej nga bukuria e detit dhe trupi me bëhej mornica-mornica: e dashuroja atë qytet, atë det. Më prisnin ushqimet e shijshme të teze Lenit dhe patjeter ndonjë oktapod i kapur nga i shoqi, xhaxhi Ziso, një njeri i mrekullueshëm qe s’e heq kurrë nga mendja. Më prisnin fëmijët e tyre, sidomos Lili me Sandrin, e dilnim bashkë bulevardit. Asokohe më bënte pvrshtypje dialekti – herën e parë kur ngacmova dikë, me thanë “o të të bëj vulima në det!” Shkonim çdo ditë në plazh me kushërinjte e shijonim ushqimet që na vinte me vete tezja e ndjerë, me gjithë fukarallëkun e kohës. Shpesh shkonim në fshat, rreth 20 min larg, nga ku furnizoheshim me perime. Nga këto kujtime u rrënjos thellë brenda meje Saranda, ai qytet i mrekullueshem asokohe. Emigrova në Greqi në 1991, pastaj u ktheva në atdhe ku hapa biznese. Pavarësisht shndërrimit të qytetit në një gurore, që kur vinim nga Korfuzi na dukej si një zallamahi e vërtetë, e doja Sarandën, i doja kujtimet në të. I vura synim vetes të bleja shtëpi, ku mendoja të kaloja pleqërinë buzë detit, me shoqen time të jetës që e njoha qysh fëmijë. Me guxim e sforco blemë këtë shtëpi anës detit, me shpresen e madhe se një dite vendi yne do bëhej siç duhej. E arritëm, e morëm, dhe s’po e gëzojmë fare. Na lodhi Shqipëria, na lodhën spitalet. Aty vlerësuam që s’na duhej më leku, por vetëm jeta dhe shëndeti. Ikëm si shumë të tjerë. Tani duam qetësine tonë e të fëmijëve, por është ëndrra ime të pi kafenë cdo pasdite te ky ballkoni im, ëndërr që më jep shpresë, që më ngop…